Henrik Berg

foto Maria-ThÇräse Sommar (51)

Henrik Berg är född 1982 och uppvuxen i Rättvik. Han började spela piano vid 8 års ålder och påbörjade som som 16-åring sina studier vid Musikkonservatoriet Falun. Henrik fortsatte sin musikutbildning vid Kungliga Musikhögskolan för Stefan Bojsten och tog under Mats Widlunds ledning diplom vid Edsbergs Musikinstitut 2009.

2009-2015 hade han tjänst som instuderingslärare på Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås och 2016-2017  arbetade han som ackompanjatör vid Hochschule für Musik und Theater ”Felix Mendelssohn Bartholdy” i Leipzig. Henrik har uppträtt som solist med flera orkestrar, bland andra Radiosymfonikerna, med vilka han spelade sin diplomkonsert, Gävle Symfoniorkester och Dalasinfoniettan. Henrik framträder regelbundet med olika kammarmusikgrupper och har förutom i Sverige spelat i länder som Norge, Danmark, Tyskland, Italien, USA, Ukraina och Ryssland och uppträder ofta på olika festivaler som till exempel Lyckå Kammarmusikfestival, Trelleborgs pianofestival, Festspillene i Bergen, Gotland Chamber Music Festival, Musik vid Siljan och Höga Kusten Opera.

Henrik Berg vann andrapris i Svenska Pianopedagogförbundets tävling för unga pianister och har flertalet gånger mottagit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien, däribland Otto Goldschmidt-stipendiet. Henrik är också en uppskattad organist och cembalist och spelar allt från barockmusik till nyskrivet och brinner för att utforska det ovanliga och oupptäckta. Tillsammans med cellisten Stefan Moberg släppte han 2014 CD:n ”Sonatas”, som sedan dess spelats flertalet gånger i Sveriges Radio, med verk av J A Hägg, G Blix och F Poulenc. Därtill är han även verksam som arrangör av större och mindre verk för olika kammarbesättningar.  Efter att ha bott i Hamburg åren 2014-2018 har han nu återvänt till Sverige för en kyrkomusikertjänst i Rättvik.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close