Årets sångare och musiker

 

Finlandssvenska sopranen Andrea Eklund studerade vid Sibelius-Akademin i Helsingfors och avlade därefter en magisterexamen i barocksång och historisk performanspraxis vid Guildhall School of Music & Drama i London. Hon studerade för bl.a. Marie Vassiliou, Emma Kirkby och Mhairi Lawson. Som barocksångerska har hon sjungit på bl.a. London Handel Festival, Deal Festival och Austria Barock Akademie. På operascenen har hon setts i roller såsom Venus i Venus and Adonis (Blow), Mabel i Pirates of Penzance (Sullivan), Venus i Orfeus i underjorden (Offenbach), Daphné i Actéon changé en biche (Charpentier) och Marcellina i Figaros bröllop (Mozart).

Eklund arbetar också som kompositör och arrangör. Hon vann första pris i Akademiska Sångföreningens arrangemangstävling år 2013 och tredje pris i VocalEspoo International Choral Composition Competition år 2016. Till filmen ”Trollvinter i Mumindalen” har hon nyligen komponerat och orkestrerat öppningssången ”Sommarlängtan”. Musiken spelades in av Pragfilharmonikerna och Eklund sjunger den svenska och engelska versionen av sången på bioduken.

Eklund är numera bosatt i Mariefred, Sverige.

 

Niklas Tamm har utbildat sig till violinist och dirigent, både i Sverige och utomlands. Som violinist har han vikarierat i bl.a. Göteborgs symfoniker och Camerata Nordica. Han har även varit solist med Jönköpings symfonietta. Sedan hösten 2011 har han studerat dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, vid musikhögskolan i Prag till sist vid University of Michigan där han i april 2017 avslutade sin master i orkesterdirigering, efter två års intensiva studier för den internationellt berömde dirigenten och pedagogen Kenneth Kiesler. Niklas har även i studerat för berömda dirigenter och pedagoger så som Berlinfilharmonikernas chefsdirigent Simon Rattle, den finska nestorn Jorma Panula och den danska dirigenten Thomas Søndergård. Niklas har dirigerat orkestrar i Sverige, Tyskland, Spanien och USA. Niklas samarbetar gärna med levande kompositörer och har uruppfört många verk för alla slags sättningar. Han har också ett stort operaintresse och har bland annat uruppfört Alfred Jimenez opera Clownen Jac och assisterat Kungliga Operans Chefsdirigent Lawrence Renes i en uppsättning av Madama Butterfly. Niklas har under den senaste hösten vara assisterande dirigent för Norrlandsoperans uppsättning av Gounods Faust. Han har dirigerat Höga Kusten Operas uppsättning av Cavalleria Rusticana och Syster Angelica och återvänder i år för att dirigera Dido och Aeneas.

HKOpera foto Maria-ThÇräse Sommar (28)

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close